Technologische startups hebben al heel lang twee belangrijke exit-strategieën: Initial Public Offerings (IPO’s) en fusies &overnames (M&A). Volgens Balaji Srinivasan, de voormalige chief technology officer (CTO) van cryptobeurs Coinbase, hebben de cryptowereld en blockchaintechnologie echter een nieuwe grens geopend – Security Token Offerings (STO’s).
In een post op X (voorheen Twitter) legde Srinivasan uit dat er op het hoogtepunt in 1996 ongeveer 8.000 beursgenoteerde bedrijven waren. Vandaag is dat aantal bijna gehalveerd tot ongeveer 4.642. Dit was voornamelijk te wijten aan het regelgevende beleid. Naarmate beursintroducties moeilijker werden, werd M&A de voorkeursroute voor startende technologiebedrijven op zoek naar liquiditeit.
Van IPO en M&A naar crypto?
Het M&A-tijdperk van de technologie loopt misschien ten einde.
Maar het cryptotijdperk zou wel eens net kunnen beginnen.
Want het gecombineerde effect van het nieuwe beleid is dat het voor startups veel moeilijker wordt om een beursgang of een M&A uit te voeren, maar veel gemakkelijker om door eigen vermogen gedekte veiligheidstokens op het internet te verkopen.
Laat… pic.twitter.com/t748t1wc9K– Balaji (@balajis) 19 februari 2025
Gerelateerd: De terugkeer van Trump als president van de VS wakkert de Amerikaanse transacties van Ripple aan: XRP Prijs in Focus
Regelgeving kan STO aantrekkelijker maken
Dit leidde tot spraakmakende overnames zoals Instagram ($1 miljard), Oculus ($2 miljard) en WhatsApp ($19 miljard), legt Srinivasan uit. Toch is het regelgevingsklimaat weer verschoven, met de recente mislukking van Adobe’s overname van Figma ter waarde van $20 miljard als gevolg van regelgevend ingrijpen.
De rechtvaardiging achter deze maatregelen is dat het beperken van M&A de concurrentie bevordert. Maar, zoals Srinivasan tegensprak, het blokkeren van grote buyouts destabiliseert het ecosysteem van startups door één van de primaire financieringsmechanismen te elimineren. Het kapitaal dat opnieuw in nieuwe ondernemingen geïnvesteerd zou zijn, wordt nu beperkt.
STO’s: Snellere liquiditeit & Minder administratieve rompslomp voor startups – Voordeel van crypto
In tegenstelling tot conventionele IPO’s, stellen STO’s bedrijven in staat om digitale tokens uit te geven die op aandelen gebaseerd zijn en verhandeld kunnen worden op blockchain-gebaseerde markten. Deze aanbiedingen bieden liquiditeit en omzeilen het restrictieve regelgevende beleid. Srinivasan legde uit dat de huidige Amerikaanse regering meer open staat voor digitale activa, wat zou kunnen leiden tot een enorme verschuiving in de houding van de autoriteiten ten opzichte van crypto.
De voormalige Coinbase executive onthulde verder:
“Dus, aan mijn technische vrienden: ja, de tech IPO- en M&A-vensters kunnen gesloten zijn. Maar het STO-venster voor technologie zou wel eens wijd open kunnen staan.“
STO’s: Het volgende grote financiële instrument?
Hij gelooft dat als niet-gedekte meme munten kunnen gedijen, volledig conforme, door aandelen gedekte STO’s het volgende grote financiële instrument zouden kunnen worden. Bovendien passen STO’s bij de opkomende financiële filosofie van de overheid.
Gerelateerd: XRP ETF komt dichterbij: SEC erkent Bitwise-aanvraag, beoordeling begint
Bovendien bieden STO’s enorme voordelen, waaronder kostenreductie in vergelijking met IPO’s, wereldwijde toegankelijkheid, transparantie en stellen ze kleinere bedrijven, niet alleen grote techbedrijven, in staat om efficiënt kapitaal op te halen.
Disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Het artikel vormt geen financieel advies of advies van welke aard dan ook. Coin Edition is niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen als gevolg van het gebruik van inhoud, producten of diensten die genoemd worden. Lezers wordt geadviseerd voorzichtigheid te betrachten voordat ze enige actie ondernemen met betrekking tot het bedrijf.