Het publieke hoofdnet voor Story Protocol, een laag-1 netwerk voor het licenseren en onderhouden van intellectueel eigendom, is nu in gebruik na een testnetfase van bijna zes maanden.
Het project is ontwikkeld door PIP Labs en heeft als doel de juridische wrijving voor creatieven en academici te verminderen door het hosten van een platform voor het registreren van IP en het gebruik ervan in commerciële omgevingen.
Door IP-eigenaren in staat te stellen programmeerbare voorwaarden op te stellen voor het gebruik van hun inhoud, kan Story’s whitepaper zegt dat “elke twee bereidwillige individuen hun ideeën rechtstreeks op Story kunnen verhandelen, uitbreiden en te gelde maken zonder tussenkomst van op winst beluste tussenpersonen.”
De testnetfase van Story begon op 27 augustus vorig jaar, met de lancering van de “Ilias“testnet.
De aftrap van het mainnet komt nadat PIP Labs in totaal $140 miljoen aan financiering heeft opgehaald, gesteund door durfkapitalisten waaronder a16z en Samsung Next. Nu Story in het openbaar is, kan het publiek een beter idee krijgen van wat PIP Labs’ drijfveer was. naar verluidt een waardering van $2,25 miljard in haar Serie B ronde.
Naast het debuut van Story’s publieke mainnet, vertelde een woordvoerder van PIP Labs Ontcijferen een native token met de naam IP wordt gelanceerd met een initiële levering van 1 miljard.
Tokens die zijn toegewezen aan kernmedewerkers en vroege backers zijn voor één jaar vergrendeld, volgens een blogpost gepubliceerd door de Story Foundation eerder deze week.
Het token zal dienen als het “onderliggende uitwisselingsmedium” van Story voor het faciliteren van transacties tussen gebruikers, terwijl het ook gebruikt zal worden als een manier om het netwerk te beveiligen door middel van een proces dat bekend staat als staking, volgens de whitepaper.
Vorig jaar vertelde Story mede-oprichter Jason Zhao Ontcijferen het netwerk zou kunnen helpen een nieuwe vorm van gedecentraliseerde financieringof DeFi, IPFi genoemd. Aangezien IP-activa worden weergegeven als NFT’s, zei hij dat ze gefractioneerd kunnen worden of kunnen dienen of zelfs als onderpand voor leningen.
Zhao vertelde Ontcijferen meer recentelijk dat enkele van de belangrijkste gebruikers van het netwerk wel eens uit de kunstmatige intelligentie zouden kunnen komen. Hij herinnerde aan een voorbeeld van een AI-agent die zichzelf uitbreidt met trainingsgegevens die autonoom zijn aangeschaft via het platform van Story.
Als laag-1 netwerk ondersteunt Story protocollen die rond IP worden ontwikkeld. Een project met de naam Aria bracht 7 miljoen dollar bijeen om de rechten op het nummer “Peaches” van Justin Bieber te kopen, waarbij de inkomsten gedeeld worden met mensen die een fractie van het gekoppelde IP-activa bezitten, aldus Zhao.
De Aria Premiere Launch met StakeStone, het begin van Aria’s inaugurele aankopen, is nog maar het begin voor Aria en IP RWA.
Er zijn al gedeeltelijke producersrechten bekendgemaakt voor Peaches van Justin Bieber en Prisoner van Miley Cyrus ft. Dua Lipa.
Daarnaast zijn we verheugd…
– Aria (@Aria_Protocol) 10 februari 2025
“Iedereen die Instagram of TikTok of Snapchat heeft, produceert en bezit IP, maar dat is echt ondoorzichtig en ontoegankelijk,” vertelde Zhao aan Ontcijferen vorige week in een interview. “Dus je hebt een markt van $61 biljoen die in wezen alleen toegankelijk is voor gecentraliseerde tussenpersonen.”
Story’s whitepaper noemt specifiek farmaceutische bedrijven en media-instellingen als entiteiten die IP-catalogi kunnen omzetten in relatief productieve activa met behulp van het netwerk.
Op donderdag onthulde de Story Foundation een zogenaamd beloningsportaal, waarmee vroege gebruikers en leden van de gemeenschap 10% van het aanbod van IP kunnen claimen.
Boeren in spe zullen echter te maken krijgen met een systeem dat hen verhindert om de munt te verzilveren in een poging om “een echte afstemming tussen Story en onze gemeenschap tot stand te brengen”, zo schreef de stichting in een apart document. blogpost op maandag.
Bewerkt door Sebastian Sinclair