De Hongaarse economie veert op nu potentiële vredesbesprekingen tussen Rusland en de VS het marktoptimisme aanwakkeren, waarbij leiders de nadruk leggen op de financiële voordelen van diplomatieke vooruitgang.
Hongaarse economie trekt aan nu vredesbesprekingen veelbelovend zijn
Diplomatieke ontwikkelingen hebben vaak een grote invloed op de financiële markten, en de Hongaarse economie lijkt positief te reageren op nieuws over mogelijke vredesbesprekingen tussen Rusland en de Verenigde Staten.
Premier Viktor Orban ging in een video op zijn Facebookpagina in op de economische gevolgen, waarbij hij beursgrafieken en wisselkoersgegevens presenteerde, meldde Tass. Hij werd geciteerd als verklarend:
Ik zie dat de gasprijzen al met 10% zijn gedaald, en de forint wint aan kracht … Als dit zo doorgaat, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat de wisselkoers van de euro onder de 400 forint zakt. Dat is wat vrede betekent.
De Hongaarse forint is de afgelopen week licht gestegen, wat het marktoptimisme over de mogelijkheid van diplomatieke vooruitgang weerspiegelt. Orban koppelde dit economische momentum aan Hongarijes voortdurende streven naar vrede en zei: “Vrede heeft zijn economische voordelen. Daarom hebben we een vredesmissie gelanceerd en hebben we de afgelopen drie jaar voor vrede gevochten.”
Hij wees ook op het telefoongesprek van 12 februari tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin, waarin beide leiders overeenkwamen om elkaar te ontmoeten en het beëindigen van de oorlog in Oekraïne te bespreken. Hij sprak het vertrouwen uit dat een vreedzame oplossing zou helpen om de financiële situatie van Hongarije te stabiliseren, en benadrukte: “We moeten vrede steunen.”
Hongarije is niet het enige Europese land dat economische gevolgen ondervindt van de oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties tegen Rusland. Verschillende Europese economieën hebben te kampen gehad met stijgende energiekosten, verstoringen van de toeleveringsketen en inflatie door hun afhankelijkheid van Russische olie en gas. Duitsland, de grootste economie van Europa, kreeg te maken met een industriële vertraging, terwijl andere landen, waaronder Italië en Frankrijk, energie-intensieve industrieën hard getroffen zagen worden.
Orban verklaarde eerder dat de EU-sancties tegen Rusland Hongarije zwaar hebben getroffen en benadrukte dat zijn land er belang bij heeft dat de sancties worden opgeheven. Volgens schattingen van de Hongaarse regering heeft het land in drie jaar tijd ongeveer 20 miljard euro verloren door de stijgende energieprijzen.