Het momentum voor een BRICS-valuta neemt toe, met door goud gedekte alternatieven en handelsstrategieën die aan kracht winnen, maar er blijven uitdagingen om de dollar te onttronen.
BRICS Valuta en Dedollarisatie-Expert onthult de harde waarheid achter de hype
Het momentum voor een gemeenschappelijke BRICS-munt neemt toe naarmate het economische blok zich uitbreidt. Dit blok bestaat momenteel uit Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Iran, Egypte, Ethiopië en Indonesië. Deze landen willen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verminderen en hun economische alliantie versterken.
Hoewel het concept van een gedeelde munt de interesse heeft gewekt, blijven er belangrijke uitdagingen bestaan. Gary Smith, beheerder van een klantenportefeuille bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Columbia Threadneedle, analyseerde deze problemen in een bericht dat op 18 februari werd gepubliceerd door de Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF):
Een big-bang overgang naar een gedeelde valuta voor de BRICS-landen is niet haalbaar. Een vast maar aanpasbaar wisselkoersstelsel zou een meer haalbare route naar een nieuwe valuta kunnen zijn.
Een van de grootste uitdagingen is het wisselkoersbeheer. Smith benadrukte de zorgen over aanpassingen die nodig zouden zijn voor een nieuwe BRICS-handelsvaluta. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft gepleit voor een nieuwe BRICS-handelsvaluta die naast de nationale valuta’s zou functioneren, waardoor de afhankelijkheid van de dollar zou afnemen zonder de nationale monetaire systemen volledig te vervangen. Voortdurende herkalibratie om verstoringen in wisselkoersen te voorkomen zou de implementatie echter complex kunnen maken.
“Lula’s voorstel om de munten in de inter-BRICS-handel uit de dollar te redenomineren, zou vergelijkbare aanpassingen vereisen. De gewichten van elke valuta moeten voortdurend worden aangepast om de wereldwijde wisselkoersbewegingen (vaak ten opzichte van de dollar) te weerspiegelen en arbitrage te voorkomen,” aldus Smith.
Sommigen hebben een door goud gedekte valuta als alternatief voorgesteld, vooral gezien de grote goudproducenten van het blok. Smith legt uit:
Een door goud gedekte valuta zou aantrekkelijk kunnen zijn voor grote goudproducenten zoals China, Rusland en Zuid-Afrika. Als een door goud gedekte valuta de binnenlandse valuta’s zou vervangen, dan zouden de BRICS-landen zich op een versie van een gouden standaard bevinden.
Smith legde uit dat vroegere door goud gedekte valuta’s instortten als gevolg van het drukken van geld door oorlogen, wat vragen opriep over de vraag of Rusland zijn militaire uitgaven zou beperken om een koppeling te handhaven. Het beheren van de convertibiliteit tussen landen met verschillende goudreserves zou moeilijk zijn, voegde hij eraan toe. Dagelijkse waardeschommelingen zouden interventies en goudbijdragen van zwakkere economieën kunnen afdwingen, wat zou leiden tot destabiliserende speculatie in plaats van stabiliteit.
Ondertussen heeft de Chinese renminbi aan populariteit gewonnen als favoriete handelsvaluta. “De valuta van de BRICS-landen die de meeste vooruitgang heeft geboekt in termen van toegenomen gebruik in internationale transacties is de Chinese renminbi. Aangezien China de grootste handelspartner is voor 120 andere landen, is het de beste keuze om de feitelijke BRICS-valuta te worden,” aldus Smith. Ondanks het enthousiasme voor de-dollarisering blijft Smith sceptisch over de snelheid van de verandering en waarschuwt hij: “Hoewel de wens om de bewapende dollar de rug toe te keren reëel is en groeit, zal de omschakeling zelfs voor handelsstromen binnen de BRICS-groep moeilijk zijn. De macht van de gevestigde orde is sterk. In de marge zal er een grotere rol zijn voor de renminbi en voor goud. Het is onwaarschijnlijk dat de vermogensbeheersector nog tientallen jaren lang, of zelfs helemaal niet, aan de BRICS-valuta gekoppelde producten hoeft aan te bieden.”