- Cryptobelastingen is een sector met verschillende complicaties en een gebrek aan concreet beleid.
- In 2025 kan verwacht worden dat deze complicaties hervormd zullen zijn met een toegenomen mainstream interesse.
Het is bekend dat cryptobelastingen een element van onduidelijkheid bevatten, zowel vanuit het perspectief van de belastingbetaler als van de nationale overheid. Deze onduidelijkheid ontstaat door het gebrek aan een duidelijke aanpak van het proces. Het afgelopen jaar hebben veel landen zich op dit terrein begeven en belastingwetten opgesteld als onderdeel van de regulering van het domein van de digitale activa.
Bovendien zijn de complicaties rondom dit beheer ook de reden dat verschillende landen vijandig staan tegenover cryptocurrency. Aan de andere kant zouden de pogingen van het afgelopen jaar, zoals eerder vermeld, een van de opstapjes kunnen zijn naar duidelijkheid in de belastingheffing op digitale activa.
In dit artikel onderzoeken we de bestaande belastingwetten in verschillende regio’s en welke verschuivingen en vooruitgang in 2025 verwacht kunnen worden.
Cryptobelastingen in de VS
De VS heeft tot nu toe cryptocurrency en digitale activa benaderd vanuit het oogpunt van regelgeving. Onlangs, in december 2024, publiceerde het Amerikaanse ministerie van Financiën een artikel waarin de huidige vorm van cryptobelasting in het land werd uitgelegd. Terwijl beleggers voor kortetermijnwinsten 10% belasting moeten betalen, kan dit voor langetermijnwinsten variëren van 0%, 15% tot 20%.
Bovendien moeten vanaf januari 2025 naast beleggers ook cryptomakelaars de “bruto-opbrengst van de verkoop van hun digitale activa” rapporteren. Bovendien is deze intensievere belastingcontrole een poging om fouten en niet-naleving door makelaars, beurzen en andere crypto-instellingen te verminderen.
Echter, met de verschuiving in de regering kan de VS in 2025 een nieuwe belastingaanpak verwachten. Onlangs besprak Eric Trump, de zoon van president Donald Trump, het idee van een “nul- cryptobelasting”. Dit heeft geleid tot wijdverspreide speculaties onder leden van de gemeenschap.
Omdat de VS het grootste aantal op crypto gebaseerde bedrijven herbergt, hebben de recente verschuivingen naar een positieve benadering ook andere naties beïnvloed. Vooral Donald Trump’s toewijding aan de sector en zijn projecten zoals World Liberty Financial en de $TRUMP memecoin hebben de sector aangewakkerd, zowel wat betreft de regelgeving als de ontwikkeling.
Cryptobelastingwetten in andere regio’s
Wanneer we uitzoomen naar andere regio’s, zoals eerder vermeld, hebben verschillende landen een verschillend beleid voor de belasting van crypto. De Indiase regering hanteert momenteel een belastingpercentage van 30% voor inkomsten uit digitale activa, inclusief ongerealiseerde winsten. Leden van de gemeenschap hadden een verlaging in 2024 verwacht, maar het Ministerie van Financiën heeft een dergelijke aankondiging niet gedaan.
Onlangs trok Italië de aandacht van de markt met zijn beleid voor cryptobelastingen. Aanvankelijk kondigde het land in oktober aan dat het vanaf 2025 een belasting van 42% zou heffen op cryptocurrencies. Aan de andere kant staat in een recentere update dat de regering de belasting met de helft zou kunnen verlagen.
Ten derde is Rusland een ander land dat deze specifieke sector al enkele maanden aan het verkennen is. In november 2024 bevestigde het land een nieuw plan voor belastingwetten. Volgens het plan zou de nieuwe wet cryptocurrencies vrijstellen van belasting over de toegevoegde waarde.
In Nigeria wordt verwacht dat cryptobezitters 10% belasting betalen over hun winsten. In andere Aziatische landen zoals China, legt de hoofdstad Hong Kong een winstbelasting van 0% op voor cryptobeleggingen. Ook regio’s in het Midden-Oosten, zoals Dubai, heffen geen belasting op het bezit van digitale activa.
Uitdagingen rond de belasting van digitale activa
Als we gaan kijken naar de obstakels waarmee een individu te maken krijgt bij het navigeren door het belastingaspect van digitale activa, komen er verschillende punten naar voren. Ten eerste heeft de onstabiele aard van de sector een weerslag op winsten en verliezen uit cryptobeleggingen. Dit veroorzaakt onzekerheid en verwarring bij het heffen van belastingen op inkomsten die dagelijks kunnen variëren.
Ten tweede vormt het concept van “ongerealiseerde winsten” in crypto een van de sterkste obstakels binnen de belastingsector. Overheidsorganisaties en financiële regelgevers staan voor een strikt dilemma bij het opleggen van een belasting op ongerealiseerde winsten. De hoge risicofactor die de winsten in korte tijd in verliezen kan veranderen, wijst op een onevenwichtigheid in het belastingbeleid.
Een andere grote scepticus is het feit dat de overheid niet deelt in de risicofactor van cryptocurrency. Beleggers vinden het oneerlijk dat zij de volledige last van het risico dragen, maar dat de overheidsorganisaties belasting heffen op de inkomsten.
Tot slot zorgen de hoge belastingtarieven in bepaalde landen ervoor dat de inkomsten van beleggers tot een minimum worden gedreven. Deze irrationele belastingtarieven hebben soms weinig basis en beïnvloeden zo de instroom van kapitaal in cryptocurrency. Door deze uitdagingen en het gebrek aan oplossingen om de situatie te verbeteren, lijkt de toekomst van cryptobelastingen enorm onzeker en onduidelijk.
Cryptobelastingontduiking & sancties
Vanwege de bovengenoemde redenen en uitdagingen die belastingheffing omringen, is dit ook terug te zien in de hoge tarieven van cryptobelastingontduikers. Onlangs werd in de VS een van de eerste ontduikers van cryptobelastingen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Bovendien hanteren verschillende regio’s verschillende straffen voor het ontduiken van cryptobelastingen.
De meeste straffen zijn vergelijkbaar met het ontduiken van belasting voor reguliere inkomsten. In het recente verleden is er echter een ander nieuw probleem in de sector opgedoken. Verschillende landen hebben gemeld dat ze grote bedragen aan cryptobelastingen mislopen door belastingontduiking en andere redenen.
In december 2024 meldde de Indiase regering dat ze $600 crores aan cryptobelastinginkomsten misliep. Dit kwam doordat beleggers naar buitenlandse beurzen verhuisden vanwege de hoge belastingtarieven in het land. Vooral de 1% TDS (Tax Deducted at Source) was de reden dat beleggers hun belangen naar buitenlandse beurzen verlegden.
Eerder, in november, meldde Israël ook een soortgelijke kwestie. In hun geval was het verlies echter het gevolg van een gebrek aan goed beleid in het land, volgens de rapporten. In de VS staat een straf van maximaal vijf jaar gevangenisstraf en boetes van $250.000.
Wat kunt u in 2025 verwachten?
Bij het aanbreken van dit nieuwe jaar is de belangstelling voor cryptocurrency vanuit de mainstream enorm toegenomen. Meerdere landen zijn begonnen met het onderzoeken van Bitcoin als beleggingsoptie en zijn begonnen met het opzetten van Bitcoin-reserves. Bovendien is er door de toegenomen institutionele adoptie op mondiaal niveau een toenemende vraag naar digitale activa.
Deze toenemende vraag, tekenen die al op de markt waargenomen zijn, heeft geleid tot een verbetering van de regelgeving voor crypto. In de afgelopen maand heeft de wereldwijde regelgeving voor crypto’s veel vooruitgang geboekt in vergelijking met het afgelopen jaar. Zo heeft de VS onlangs de strategische reserve voor digitale activa ingesteld na de ondertekening van het uitvoeringsbevel door Donald Trump.
Deze verbetering van de duidelijkheid in de regelgevende sector zal ook ten goede komen aan de belastingen, die een onderdeel vormen van de Verordeningen. Met de toegenomen focus op het verbeteren en vergroten van de duidelijkheid, is de cryptoregelgeving al een eind op weg om hindernissen uit de weg te ruimen.
In dit opzicht kan verwacht worden dat de cryptobelastingen in 2025 rooskleurig zullen zijn, vooral wat betreft duidelijkheid. Dit zou resulteren in het ontstaan van concreet beleid binnen de subsector en zou bullish worden. Als overheden echter rekening houden met de toegenomen vraag, zouden ze hoge tarieven ongewijzigd kunnen laten, bijvoorbeeld in het geval van India.